Vytintos dešros pasižymi itin geromis maistinėmis savybėmis

Sukurta ElPozo on 15 spalis 2019

Ispanijoje gaminamos vytintos dešros išsiskiria ypač naudingomis maistinėmis savybėmis. Šie mėsos gaminiai pasižymi aukštu baltymų, fosforo, geležies ir B grupės vitaminų kiekiu, todėl sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja vartoti juos ne daugiau kaip vieną ar du kartus per savaitę.  

  • Pastaraisiais metais kiaulienos maistinė vertė stipriai pasikeitė, riebalų kiekis joje žymiai sumažėjo, o sudėtyje esantys riebalai daugiausiai tapo nesočiaisiais riebalais. Vytintos dešros turi apie 25-45% riebalų, daugiausia nesočiųjų*.
  • Chorizo dešra. 46% joje esančių riebalų yra mononesotieji riebalai, 14% - polinesotieji ir 40% - sotieji riebalai.
  • Vytinta dešra. Turi 47% mononesočiųjų riebalų, 17% - polinesočiųjų ir 36% - sočiųjų riebalų.
  • Abu mėsos gaminiai pasižymi rekomenduojamu lipidų kiekiu, jei yra vartojami laikantis subalansuotos mitybos plano (44% mononesočiųjų riebalų, 23% polinesočiųjų riebalų ir 33% sočiųjų riebalų).
  • Šiuo metu rinkoje yra kitų produktų, kuriuose jie yra pakeičiami nesočiaisiais augaliniais riebalais.
  • Vytintuose produktuose kiauliena neviršija rekomenduojamo cholesterolio kiekio 72 mg / 100, todėl šie mėsos produktai, jei jais nėra piktnaudžiaujama, gali būti įtraukiami į įvairią ir subalansuotą mitybą.
  • Pastaraisiais metais pastebima ryški pažanga taikant skirtingas natrio kiekio mažinimo technologijas, tačiau norint užkirsti kelią mikrobų dauginimuisi ir augimui bei patogeninių organizmų vystymuisi, druskos naudojimas gaminant šiuos produktus yra neišvengiamas.

embutidos-curados-esp 

Maistinės šių produktų savybės

Vytintos dešros turi itin didelį kiekį baltymų bei mineralų (fosforo, geležies ir cinko), taip pat jose yra gausu B1, B3 ir B12 grupės vitaminų.

  • Baltymai yra būtini normaliam vaikų kaulų augimui ir vystymuisi. Jie taip pat padeda padidinti bei palaikyti raumeninę masę.
  • Geležis taip pat prisideda prie vaikų pažintinės raidos.

Vytinta dešra yra cinko šaltinis, kuris padeda pagerinti angliavandenių ir riebalų rūgščių apykaitą.

  • Tiaminas, niacinas ir vitaminas B12 prisideda prie normalios energijos apykaitos.
  • Tiaminas yra labai svarbus tinkamam širdies darbui.
  • Niacinas ir vitaminas B12 padeda sumažinti nuovargį.
  • Vitaminas B12 prisideda prie raudonųjų kraujo kūnelių gamybos bei prie ilgalaikio imuninės sistemos stiprinimo.

 

Šie mėsos gaminiai yra dažnai įtraukiami į subalansuotos mitybos planą

Dešros, vartojamos kaip užkandžiai, yra naudingos ne tik mažiesiems, bet taip pat ir suaugusiems, dėl šios priežasties yra labai svarbu šiuos produktus įtraukti (vieną ar du kartus per savaitę) į įprastinį maisto racioną, pirmenybę teikiant toms, kurios pasižymi didesniu baltymų bei mažesniu riebalų kiekiu. Tam tikrais konkrečiais atvejais yra naudinga į savo racioną įtraukti vytintą kiaulienos kumpį (isp.jamón serrano), vytintą dešrą, chorizo ar salami dešrą:

  • Žmonėms, sergantiems mažakraujyste dėl geležies trūkumo, šie gaminiai yra idealus pasirinkimas, kadangi jie yra geležies ir vitamino B12 šaltinis.
  • Žmonėms, reguliariai užsiimantiems sportine veikla ar dirbantiems aktyvų fizinį darbą, šie maisto produktai suteikia reikiamos energijos, nes jie pasižymi dideliu kaloringumu.
  • Taip pat naudinga tiems asmenims, kurie nori sumažinti tokių ligų, kaip vėžys, anemija, diabetas ir net kai kurių infekcinių ligų, riziką, nes šiuose mėsos gaminiuose yra gausus seleno (svarbaus antioksidanto) kiekis.

 

Tačiau anksčiau minėtosios dešros taip pat turi natrio (gali turėti iki 2 g natrio / 100 g), todėl nerekomenduojama jų vartoti tiems žmonėms, kurie negali toleruoti didelio kiekio druskos. 

ElPozo rekomenduoja: „Kai šie mėsos gaminiai nėra vartojami kaip užkandžiai, tačiau tampa pusryčių, pietų ar vakarienės dalimi, rekomenduojama juos vartoti saikingai ir, žinoma, patartina sumažinti druskos kiekį kituose produktuose, su kuriais jie yra valgomi.“

Nueva llamada a la acción

  

*Duomenys pateikti iš Ispanijos Nacionalinės Mėsos Pramonės Asociacijos atlikto tyrimo. www.anice.es

 

Tags: Chorizo, Serrano kumpįs, Salchichon, čioriso, Vytintos dešros