Maistinės chorizo dešros savybės

Sukurta ElPozo on 27 rugpjūtis 2019

Vytinta dešra Ispanijoje patenkina tiek reikliausių gurmanų poreikius, tiek norinčių pasirūpinti savo mityba lūkesčius.

Ispanijos mėsos pramonės asociacijos atliktas tyrimas patvirtinta, kad vytintose dešrose yra svarbių maistinių medžiagų. Tyrimas rodo, kad chorizo dešroje ir kitose vytintose dešrose yra daug baltymų, mineralų ir vitaminų, taigi šie produktai yra rekomenduojamas maistas sveikai mitybai palaikyti.

chorizo-elpozo

 

Mažas riebalų kiekis chorizo dešroje

Tam, kad kiaulienos maistinė kokybė būtų geresnė, riebalų kiekis mėsoje yra mažinamas. Kalbant konkrečiai apie vytintą dešrą, jos riebumas yra sumažintas iki tokios ribos, kuri nekenkia nei dešros kokybei, nei jos organoleptinėms savybėms.
Riebalų kiekis, esantis vytintoje dešroje, yra apie 25–45%, o daugiausia jų - nesotieji riebalai.

  • Chorizo dešroje esančių riebalų kiekis pasiskirsto taip: 46% mononesočiųjų riebalų, 14% polinesočiųjų ir 40% sočiųjų riebalų.
  • Kitose dešrose riebalų pasiskirstymas yra toks: 47% nesočiųjų riebalų, 17% polinesočiųjų ir 36% sočiųjų riebalų.

Riebalai mažinami daugiausia naudojant specialius maisto priedus ir papildus.

 

Druskos kiekis

Reikėtų pažymėti, kad druskos kiekis, gaunamas suvalgius vytintos dešros, yra itin nedidelis. 30 gramų chorizo dešros porcijoje yra tik apie 14% rekomenduojamos dienos druskos normos.

Druskos mažinimas mėsos produktuose atliekamas perdirbimo procesų metu, kai susmulkintuose mėsos produktuose ir jų gabalėliuose druskos su didele natrio koncentracija yra pakeičiamos ne natrio druskomis. Pagrindinis dėmesys šio proceso metu yra nukreiptas į produktų kintamumo mažinimą ir druskos suvartojimo mažinimą apdorojimo procesuose.

Tapas_Chorizo_salshichon

 

Išskirtinės vytintų dešrų maistinės savybės

  • Didelis kiekis baltymų, mineralų, tokių kaip fosforas, geležis ir cinkas bei vitaminai B1, B3 ir B12.
    • Baltymai yra būtini normaliam vaikų kaulų augimui ir vystymuisi. Jie taip pat prisideda prie raumenų masės padidinimo ir išsaugojimo.
    • Vitaminai prisideda prie normalios energijos apykaitos funkcijų, tokių kaip tinkamas širdies darbas, normalus raudonųjų kraujo kūnelių susidarymas, normalus imuninės sistemos veikimas, o taip pat vitaminai gali sumažinti nuovargį.
  • Atsižvelgiant į tai, kad kiaulienoje yra itin žemas cholesterolio kiekis, vytintoje dešroje taip pat yra tik apie 72mg/100g cholesterolio - daug mažiau nei kituose maisto produktuose. Jei dešra yra vartojama tinkamu kiekiu ir dažniu, laikantis įvairialypės ir subalansuotos mitybos, ji gali būti puikus maisto produktas, padedantis palaikyti reikiamą cholesterolio kiekį kraujyje.

Be maistinių savybių, kurios yra labai svarbios, nors ir mažai žinomos, valgant chorizo dešrą svarbiausia yra… jos puikus, švelnus skonis ir malonus aromatas. Užkandžiauti chorizo dešra su duona ar kitais užkandžiais Ispanijoje išlieka viena iš išskirtiniausių tradicijų.

Galiausiai, mes rekomenduojame „ElPozo” maisto produktus - tiek dešrų, tiek pjaustytų jų griežinėlių pakelius - atidaryti bent kelias minutes prieš juos suvalgant, nes tokiu būdu galės atsiskleisti visas dešros skonis ir aromatas.

 

Parsisiųsti produktų katalogą

Tags: Chorizo, tapas elpozo