Česnakų sriuba, karkamusas ir duonos trupiniai - tipiški Toledo patiekalai su kumpiu ir chorizo dešra

Sukurta ElPozo on 17 vasaris 2020

Vienas iš miestų, kurį verta aplankyti vykstant į Ispanijos sostinę Madridą, be jokios abejonės – Toledo. Šis miestas, turintis didžią istoriją ir jau nuo Romos laikų žinomas kaip „trijų kultūrų miestas“, nes jame yra susipynusios kelios kultūros: musulmonų, žydų ir krikščionių. Toledo yra visai šalia Madrido, vos valanda kelio nuo jo, todėl yra gana nesunku suplanuoti pažintinę kelionę ir tokiu būdu apžiūrėti istorinio centro gatveles bei aplankyti svarbiausius jo paminklus.

Ir, žinoma, negalime pamiršti šio miesto gastronomijos, kuri pasižymi itin skaniais ir sočiais patiekalais kovai su šaltomis žiemomis. Toledo virtuvei daro itin didelę įtaką musulmonų, žydų ir krikščionių kultūros, iš kurių pasklido medžioklės ir gyvulininkystės tradicijos.

Verta paminėti, kad Toledas buvo tapęs Ispanijos gastronomijos sostinė 2016 metais.

sopadeajo_toledo_elpozo


Tipiški patiekalai, kuriuos verta paragauti Tolede
 

  • Troškinta kurapka (isp.perdiz estofada). Vienas iš populiariausių patiekalų Tolede, tipiškas kalėdinis receptas, nors jis taip pat yra gaminamas ištisus metus, ypač švenčiant šeimynines šventes. Idealiu atveju – iš karto po medžioklės, troškinys gaminamas su žolelėmis, įvairiais prieskoniais ir vynu.
  • Česnakinė sriuba (isp.sopa de ajo). Labai tipiškas patiekalas visoje Kastilijoje. Tai paprastas ir tuo pačiu labai turtingas receptas, gaminamas naudojant šiuos ingredientus: česnaką, kiaušinį, duoną, alyvuogių aliejų, papriką bei smulkintus serrano kumpio gabaliukus.
  • Kurapkos paštetas (isp.paté de perdiz), švelnios tekstūros paštetas, gaminamas iš kurapkos mėsos.
  • Karkamusas (isp.carcamusas). Troškinys, gaminamas iš veršienos ar kiaulienos, su pomidorais ir žirniais, paprastai taip pat dedama kumpio ir chorizo dešros. Tai tipiškas patiekalas, kurį paprastai galima rasti kiekviename Toledo restorane.
  • Supuvęs puodas (isp.olla podrida). Labai populiarus ir senovinis receptas, žinomas jau nuo viduramžių. Paprastai virtas moliniame puode, su raudonomis pupelėmis, chorizo dešra, šonine, šonkauliukais ar kraujine dešra.
  • Ryžiai Toledo stiliumi (isp.arroz a la toledana). Ryžiai verdami dideliame puode, kuriame vėliau sumaišoma su vištiena, jūriniu unguriu, kalmarais, grybais ir kiaulės taukais.
  • Ant grotelių keptas ar troškintas elnias su grybais ar kriaušėmis - tipiškas Toledo patiekalas, kurį privaloma paragauti.
  • Kochifritas (isp.cochifrito). Paprastas, bet skanus patiekalas, pagamintas iš supjaustytos gabaliukais paršelio mėsos ir po to pakepintas su pakankamai česnako, taip pat trupučiu acto ir prieskoniais.
  • Atascaburras. Bulvių košė su menkės gabaliukais, kietai virtu kiaušiniu ir riešutais, su šlakeliu itin tyro alyvuogių aliejaus.
  • Toledo upėtakis (isp.truchas a la toledana), gaminamas su įvairiais prieskoniais, actu ir alyvuogių aliejumi.
  • Duonos trupiniai (isp.migas). Gaminama su kieta duona, kepama kartu su kumpio ir chorizo dešros gabaliukais, šonine ir česnaku.
  • Toledo marcipanas (isp.mazapán de Toledo). Populiariausias desertas, kurį galite ragauti ištisus metus. Tai migdolų, cukraus ir kiaušinių mišinys.


migasconchorizo_elpozo

Nueva llamada a la acción

Ką galima pamatyti Tolede?

Tolede galėsite mėgautis ne tik puikia virtuve, bet ir meno, kultūros bei įvairių amatų dirbiniais. Šiame mieste, kuriame įvairių religijų atstovai (krikščionys, žydai ir musulmonai) paliko savo žymę, kartu santarvėje vis dar egzistuoja bažnyčios, sinagogos ir mečetės. Manoma, kad Toledo miesto istorija prasideda IV amžiuje prieš Kristų, o jo pavadinimas kilęs iš romėnų eros: Toletum.

Toledas buvo Ispanijos imperijos sostinė kartu su Carlosu V; aštuntajame dešimtmetyje Toledas buvo tapęs Kastilijos La Mančos bendruomenės sostine ir dėl savo didelės istorinės bei meninės vertės 1986 m. įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą.

visita_toledo


- Gotikinio stiliaus Santa Marijos katedra, viena įspūdingiausių pasaulyje.

- Mirador del Valle – apžvalgos aikštelė, iš kurios galite pamatyti Toledo ir Tajo upės panoraminį vaizdą.

- Cristo de la Luz mečetė – iš X amžiaus, vienintelis išsaugotas pastatas prieš krikščionių užkariavimą.

- Alcazaras ir jo armijos muziejus. Viduramžių tvirtovė, įsikūrusi aukščiausioje miesto dalyje.

- Santo Tomé bažnyčia, kurioje galite pamatyti itin žymų meno kūrinį „El Entierro del Señor Orgaz” -El Greco šedevrą.

- Santa María La Blanca sinagoga, įsikūrusi senajame žydų kvartale, Mudejar stiliaus.

- San Chuano de los Reyeso vienuolynas, pastatytas 1476 m. Katalikų monarchų, izabelino gotikos stiliumi.

- Toledo miesto vartai ... Bisagra, Del Sol, Alfonso VI, ... ir jų tvirtovės.

- San Martino ir Alcántara tiltai.

- El Greco ir El Sefardí muziejai, esantys sinagogoje.

 

RECETAS CHORIZO LT

Tags: čioriso, ispanija, ispanų gastronomija

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite