Tradicija dovanoti kalėdinį krepšelį

Sukurta ElPozo on 23 gruodis 2021

Ispanijoje gyvuoja graži tradicija kalėdiniu laikotarpiu įvairiose darbovietėse dovanoti kalėdinį krepšelį ar kalėdinius rinkinius savo darbuotojams. Jei norite sužinoti plačiau apie šią giliai įsišaknijusią tradiciją, kviečiame skaityti toliau.

Kalėdinis krepšelis tai viena iš tradicijų, labiausiai laukiamų šventiniu laikotarpiu. Nors dėl ekonominės krizės ši tradicija vis labiau nunyksta, bet vis dar daugelis įmonių dovanoja kalėdinius krepšelius savo darbuotojams, kad tokiu būdu pasveikintų juos su didžiausiomis metų šventėmis ir parodytų dėkingumą už visus metus bei per juos nuveiktus darbus. Kalėdinis krepšelis tai maisto produktų rinkinys, į kurį dažniausiai įeina kalėdiniai saldainiai (turonai, marcipanai ar kalėdiniai sausainiai – polvorones), įvairių rūšių rūkyti maisto produktai, tokie kaip kumpis, chorizo dešra, saliamis, sūriai, šokoladai, paštetai ir net jūros gėrybės. Taip pat šiuose rinkiniuose yra įprasta rasti alkoholinių gėrimų, daugiausia vyno bei šampano butelių.


Paskutiniu metu taip pat tapo gana populiaru didelėms įmonėms ar įstaigoms daryti loterijas tokio tipo krepšeliams laimėti ir laimingajam ar laimingajai paruošti šventinę Kalėdų vakarienę.

Kokia šio kalėdinio krepšelio kilmė?

Pirmąsias istorines nuorodas apie „Kalėdų krepšelį“ galima rasti Romos imperijoje. Tuo metu vargingiausi gyventojai atsidurdavo pasiturinčiųjų tarnyboje mainais už apsaugą ir savo šeimos išlaikymą, teikdami įvairias paslaugas bei atlikdami buities darbus savo šeimininkų namuose. Šie žmonės save vadino „klientais“, tuo tarpu jų šeimininkams buvo prestižo reikalas turėti savo pavaldinius.

Gruodžio mėnesį buvo švenčiama pagoniška Saturnalijos šventė, o Romoje gyvavo tradicija, vadinama „sportula“, kurios metu šeimininkas savo „klientams“ įteikdavo krepšelį, dažniausiai pintą iš vytelių, pilną figų, laurų ir įvairių aukštos kokybės maisto produktų.

Tradicija Ispanijoje

Ispanijoje ši tradicija tapo įprasta tik XIX amžiaus pabaigoje, kai viešosios įstaigos pradėjo dovanoti savo darbuotojams kalėdinius krepšelius, pilnus tipiškų maisto gaminių.

Manoma, kad šiai tradicijai turėjo įtakos ne tik romėnai, bet ir anglosaksų „Boxing Day“. Jungtinėje Karalystėje kolonijinės eros laikais, gruodžio 26-ąją buvo įprasta, kad bajorų luomai įteiktų dovanas savo namų tarnams, tuo tarpu bažnyčia rinkdavo aukas vargingiausiems, o darbininkai eidavo į darbą su dėžute, kuria kviesdavo šeimininkus prisidėti savo auka.

Nors po 2008m. ekonominės krizės ši tradicija buvo kiek primiršta, šiomis dienomis ji vėl iš naujo atgyja bei grįžta į daugelį darboviečių ir didžioji dalis įmonių ir toliau dovanoja kalėdinį krepšelį savo darbuotojams. Krepšelių kainos svyruoja nuo 10 iki 500 eurų (ar net daugiau!), bet didžioji dauguma tokių kalėdinių krepšelių yra suvartojami šventiniu laikotarpiu, kadangi naudojami tipiški maisto produktai, įskaitant ir ElPozo dešras bei kumpius.

Tags: ispanų gastronomija, turizmas Ispanijoje, Ispanijos šventės

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite