Sumuštinis su dešra – tradicinis vaikų pasirinkimas priešpiečiams

Sukurta ElPozo on 30 rugsėjis 2019

Priešpiečių metu pačiu populiariausiu užkandžiu Ispanijoje, be jokios abejonės, yra laikomas sumuštinis su dešra ar virtu kiaulienos kumpiu, pavyzdžiui, vytinta dešra, chorizo ar salami dešra, virta dešra ar kalakutienos krūtinėle.

Šie mėsos gaminiai pasižymi itin aukštu baltymų, fosforo, geležies ir B grupės vitaminų kiekiu, todėl sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja juos vartoti vieną ar du kartus per savaitę. Minėtieji maisto produktai nesukels jokio galimo pavojaus Jūsų sveikatai, jeigu juos vartosite saikingai, laikysitės subalansuotos mitybos bei nuolat užsiimsite aktyvia fizine veikla.

Vytintos dešros turi mažiau cholesterolio nei, pavyzdžiui, sviestas ar kiaušiniai. Be to, kai kuriose vytintų dešrų rūšyse yra žymiai mažiau sočiųjų riebalų.

Tapas_Chorizo_salChichon

 

Maistinės dešrų savybės

  • Baltymai ir fosforas yra būtini normaliam vaikų kaulų augimui ir mažylių vystymuisi.
  • Geležis yra reikalinga vaikų pažintinei raidai bei jų gebėjimų ugdymui.
  • Tiaminas, niacinas ir vitaminas B12 prisideda prie normalios energijos apykaitos.
  • Tiaminas yra labai svarbus tinkamam širdies darbui.
  • Niacinas ir vitaminas B12 padeda sumažinti nuovargį.
  • Vitaminas B12 prisideda prie raudonųjų kraujo kūnelių gamybos bei prie ilgalaikio imuninės sistemos stiprinimo.

Nors šie maisto produktai yra tapę įprastu vaikų užkandžiu, patariama jais nepiktnaudžiauti. Rekomenduojama papildyti savo maisto racioną įvairiais vaisiais bei pieno produktais.

 

Šie mėsos gaminiai yra dažnai įtraukiami į subalansuotos mitybos planą 

Dešros, vartojamos kaip užkandžiai, yra naudingos ne tik mažiesiems, bet taip pat ir suaugusiems, dėl šios priežasties yra labai svarbu šiuos produktus įtraukti (vieną ar du kartus per savaitę) į įprastinį maisto racioną, pirmenybę teikiant toms, kurios pasižymi didesniu baltymų bei mažesniu riebalų kiekiu. Tam tikrais konkrečiais atvejais yra naudinga į savo racioną įtraukti vytintą kiaulienos kumpį (isp.jamón serrano), vytintą dešrą, chorizo ar salami dešrą:

  • Žmonėms, sergantiems mažakraujyste dėl geležies trūkumo, šie gaminiai yra idealus pasirinkimas, kadangi jie yra geležies ir vitamino B12 šaltinis.
  • Žmonėms, reguliariai užsiimantiems sportine veikla ar dirbantiems aktyvų fizinį darbą, šie maisto produktai suteikia reikiamos energijos, nes jie pasižymi dideliu kaloringumu.
  • Taip pat naudinga tiems asmenims, kurie nori sumažinti tokių ligų, kaip vėžys, anemija, diabetas ir net kai kurių infekcinių ligų, riziką, nes šiuose mėsos gaminiuose yra gausus seleno (svarbaus antioksidanto) kiekis.

CATALOGO LT


Tačiau anksčiau minėtosios dešros taip pat turi natrio (gali turėti iki 2 g natrio / 100 g), todėl nerekomenduojama jų vartoti tiems žmonėms, kurie negali toleruoti didelio kiekio druskos.

Jei paminėti mėsos gaminiai nėra vartojami kaip užkandžiai, tačiau tampa pusryčių, pietų ar vakarienės dalimi, rekomenduojama juos vartoti saikingai ir, žinoma, patartina sumažinti druskos kiekį kituose produktuose, su kuriais jie yra valgomi.

Tags: Salchichon, jamon serrano, čioriso, dešra

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite