Paprika - Ispanijoje vadinama raudonuoju auksu mėsos gaminiuose

Sukurta ElPozo on 15 vasaris 2022

Be jokios abejonės galime teigti, kad paprika yra viena „ispaniškiausių“ iš visų prieskonių, nors jos tikroji kilmės šalis yra Meksika. Ispanijoje šis skanus prieskonis dažnai naudojamas ir neretai įtraukiamas į daugybę labai įvairių tradicinių patiekalų receptų, tačiau geriausiai jis atsiskleidžia mūsų mėsos gaminiuose ir vytintuose produktuose, kuris jiems suteikia tą šiek tiek aštrų ir nepakartojamą skonį. Ar norite sužinoti daugiau apie šį taip vadinamąjį raudonąjį auksą? Skaitykite toliau!

Kai dar XVI amžiuje, ispanai atvyko į Amerikos žemyną, jie atrado, kad ten vietiniai gyventojai naudojo aštrų prieskonį, pagamintą iš čili pipiro arba džiovintų čili. Norėdami atskirti šį prieskonį nuo juodųjų pipirų, ispanai jį pavadino Čilės pipiru arba paprika. Vėliau dėl lengvo raudonųjų paprikų prisitaikymo prie Ispanijos dirvožemio ir gana žemos jų kainos palyginti su kitais prieskoniais, paprika labai greitai išpopuliarėjo ir tapo plačiai naudojamu prieskoniu visoje Ispanijoje.

Prancūzų keliautojas Bartolomé Joly savo kelionių užrašuose nurodo, kad apie 1603 metus Almagro mieste (Ciudad Real) ispaniškame patiekale „migas“ buvo naudojamas „raudonasis pipiras“, kadangi tik XVIII a. pavadinimas „paprika“ buvo įtrauktas į pirmąjį Ispanijos karališkosios akademijos žodyną. Komerciškais tikslais paprika nebuvo naudojama iki XIX amžiaus, bet vėliau situacija stipriai pasikeitė ir ji tapo esminiu ispanų patiekalų ingredientu. Tai patvirtina ir 1892 metais kulinarijos tyrinėtojas Ángel Muro teigdamas, kad paprika „tapo nepakeičiama didžiajai daliai Ispanijos gyventojų, bet daugiausia populiarumo susilaukė Kastilija la Viecha regione, čia ji tapo būtiniausiu produktu, kurio svarba lyginama netgi su pačia druska ir aliejumi“.

 

Ispanijoje galime rasti tris paprikos rūšis:

- Saldžioji paprika, kuri turi charakteringą skonį, bet nėra aštri.

- Aitrioji paprika, kuri gali būti daugiau ar mažiau aštri, priklausomai nuo naudojamos paprikos rūšies.

- La Vera paprika, kurios vardas buvo nulemtas jos kilmės vietos. Ji yra gaunama iš Jaraíz de la Vera (Kaseresas) paprikų veislės, suteikiančios jai saldžiarūgštį skonį.

 

Ispanijoje yra gausu vytintų ir virtų mėsos gaminių rūšių, kuriems ruošiant naudojama garsioji paprika, tokių kaip pavyzdžiui: chorizos, sobrassadas, longanizas, morcones, escabeches, adobados ir net kraujinės dešros (morcillas). Ji taip pat naudojama įvairiuose tipiškuose patiekaluose, tokiuose kaip aštuonkojai „á feira“, bulvės su chorizo dešra Riochos stiliumi, menkė ”a la llauna“, bulvės, ruoštos Avilos stiliumi...

Šis prieskonis suteikia mėsos gaminiams bei patiekalams charakteringą ir išskirtinį skonį, taip pat turi daug geležies, kalio ir cinko, įvairių kitų vitaminų, tokių kaip niacinas (vitaminas A), vitaminai B1, B2 ir B5 bei vitaminas K, taip pat yra puikus antioksidantas.

 

Jei norite paragauti šio fantastiško prieskonio ispaniškuose gaminiuose, rekomenduojame išbandyti įvairias ElPozo chorizos rūšis: kaip užkandį, pjaustytą griežinėliais, visą gabalėlį arba paruoštą kepimui.

 

 

el-pozo-tapas-several

 

Tags: tapas elpozo, ispanų gastronomija, ispaniška virtuve

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite