Jei Jums patinka vienas iš populiariausių tradicinių rūkytų mėsos gaminių – skilandis, galime Jus užtikrinti, kad ispaniškasis chorizo nepaliks abejingų... O gal patiks netgi labiau!

Sukurta ElPozo on 26 lapkritis 2019

Kaip mes visi jau žinome, Lietuvoje Skilandis yra pažįstamas kaip standžios konsistencijos mėsos gaminys, kuris paprastai yra gaminamas natūraliame apvalkale iš atrinktos brandintos kiaulės mėsos, kuri yra pagardinama lašinių gabaliukais ir įvairiais prieskoniais. Paruošti mėsos gaminiai yra brandinami ir rūkomi alksnio ar kadagio medienos dūmais. Bet ar žinojote, kad ispaniška vytinta chorizo dešra taip pat yra labai panašus mėsos gaminys?

Tiek Lietuvoje, tiek ir Ispanijoje vis dar yra žmonių, kurie šiuos mėsos produktus gamina rankomis, tačiau ispaniškos vytintos chorizo ir salchichón dešros yra aukščiausios kokybės mėsos produktai, yra įprasta jas, kaip ir kitų žymių prekės ženklų, tokių kaip ElPozo Alimentación įsigyti prekybos centruose ir mėsos gaminių parduotuvėse. Tarp kitko, Ispanijoje vis dar yra keletas įmonių, kurios augina savo kiaules ir vėliau gamina iš jų įvairias dešreles, dešras ir kumpius, kad galiausiai jie būtų parduodami vietinėse mėsinėse. Be to, kai kuriuose ispanų kaimuose yra išlikęs vienas labai senas paprotys, beveik jau šiandien išnykęs (daugiausia dėl tinkamų higienos normų nesilaikymo), vadinamo „skerdimu“, kai miestelio gyventojai susirenka į kurio nors miestelėno namus bei gamina dešras ir pjausto kiaulieną.

chorizo-skilandis

 

Rankų darbo chorizo dešra

Toliau paaiškinsime Jums rankų darbo ispaniškosios vytintos chorizo dešros pagaminimo eigą, kad galėtumėte įsitikinti itin dideliu abiejų mėsos gaminių panašumu.

  • Tiek skilandyje, kiek ir chorizo dešroje yra naudojama kiauliena ir jos riebalai (kiaulės lašiniai), supjaustyti mažais gabaliukais, kurie yra sumaišomi su įvairiais prieskoniais, vieni iš svarbiausių yra raudonoji paprika, nes ji suteikia šiai vytintai dešrai jai būdingą skonį bei ją charakterizuojančią spalvą. Taip pat dar yra pridedamas česnakas, druska, actas, baltas vynas bei pipirai, taip pat papildomi priedai, tokie kaip natrio nitritas ir natrio fosfatas.
  •              Priklausomai nuo naudojamos paprikos rūšies, galite pagaminti saldžiąją ar aštriąją dešrą.
  • Keletą valandų ją palaikę šaldytuve, supjaustykite kiaulieną ir lašinukus labai smulkiais plonais gabaliukais, po to sumaišykite viską su prieskoniais bei papildomais priedais iki tol, kol gaunate vientisą masę.
  • Vėliau dar kartą leiskite mišiniui pastovėti šiame marinate bent vieną dieną.
  • Po to prikimškite kiaulės žarnas gautu mišiniu, dažniausiai piltuvo pagalba. Suformuokite norimo dydžio mėsos gaminius ir perriškite juos virvelėmis.
  • Chorizo dešras brandinkite vėsioje ir sausoje vietoje mažiausiai keturias dienas.
  •              Kai kuriais atvejais, chorizo dešra taip pat yra rūkoma ąžuolo medienos dūmais ir paskui paliekama kuriam laikui pabūti lauke.

Tradiciškai šios dešros yra brandinamos rūkyklose, nes jose susidarę dūmai neleidžia atsirasti vabzdžiams.

Per chorizo dešros brandinimo procesą, ji yra džiovinama ir po truputį įgauna jai būdingą tvirtą tekstūrą bei savo tipinį aromatą. 

Kaip jau pastebėjote, chorizo ir skilandžio paruošimo eiga yra labai panaši. Chorizo dešroje vienas iš svarbiausių prieskonių yra raudonoji paprika, nes ji suteikia šiai vytintai dešrai jai būdingą skonį bei ją charakterizuojančią spalvą.

 

Be to, skilandis dažniausiai yra valgomas su juoda duona, Ispanijoje chorizo dešra lygiai taip pat yra valgoma su duona, sumuštiniu ar netgi su įvairaus dydžio duonos lazdelėmis.

 

RECETAS CHORIZO LT

Tags: čioriso, ispaniška chorizo dešra, Ispanijos tradicinė virtuvė

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite