Visų Šventųjų dienos paminėjimas Ispanijoje

Sukurta ElPozo on 28 spalis 2021

Globalizacija daugelį iš mūsų paskatino į savo šventinį kalendorių įtraukti anglosaksų Helovyno šventę, todėl spalio 31-ąją visi jai ruošiamės persirengdami įvairiausiais kostiumais. Sekančią dieną, lapkričio 1-ąją, Ispanijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, tradiciškai minima Visų Šventųjų diena.

Pusiasalį vienijanti tradicija - eiti į kapines su gėlių puokštėmis bei aplankyti mirusiųjų kapus. Aplankius artimuosius praleisti dieną su šeima, bet taip pat norime pakomentuoti ir Jums plačiau papasakoti, kad yra paplitusios ir kitos įvairios tradicijos bei papročiai atsižvelgiant į kiekvieną iš regionų, kuriame lankotės. Palaukite ir netrukus sužinosite daugiau.

 

Alkala de Henaresas (Madridas)

Šiame Madrido regionui priklausančiame mieste lapkričio 1-oji švenčiama „Don Chuano Tenorio“ vardu, čia kiekvienais metais Alkalos žmonės susirenka pamatyti mieste vykstančius pasirodymus po atviru dangumi.

 

Kadisas

Kadiso gyventojai lapkričio 1-ąją švenčia minėdami „Fiesta de los Tosanto“. Šią dieną žmonės (ir netgi jų augintiniai) naudojasi galimybe ne tik persirengti, bet ir kai kuriuose miesto turguose surengti nedidelius konkursus, kuriuose maistas yra išradingai papuošiamas taip pavaizduojant įvairias komiškas scenas. Jose galite išvysti nazarietiškai aprengtus kalmarus, savo vestuves švenčiančias žuvis ir ne tik. Tradiciniai saldūs užkandžiai: šventojo kaulai (isp.los huesos de santo) arba gardžiosios spurgytės (isp.buñuelos de viento).

 puesto-tosantos-cadiz--644x362

„Fiesta de los Tosantos“ Kadisas

Kanarų salos

Lapkričio 1-oji Kanarų salose švenčiama „Fiesta de los Finaos“, kurios metu šeimos renkasi pasidalinti bendromis istorijomis, atsiminimais, papasakoti anekdotus ar tam tikras paskalas apie vieną ar kitą mirusįjį. Vaišinamasi riešutais, kedro riešutais, keptais kaštonais ir kitais tipiškais tos dienos patiekalais. Ši šventė taip pat minima miestų gatvėse su laužais ir muzika.

 fiesta de los finaos canarias

„Fiesta de los Finaos“ Kanarų salos

Kastilija la Manča

Kai kuriuose Kastilijos miestuose ši diena vis dar švenčiama uždegant laužus miestų aikštėse, siekiant apsisaugoti nuo liaudiškai vadinamo „estantigua“ – savotiškos dvasių ir mirusiųjų procesijos.

Sorijos mieste ši diena švenčiama Gustavo Adolfo Bécquer atminimui, tokiu būdu atkuriant jo legendą „El monte de las Ánimas“. Soriečiai susirenka ant šio kalno prie laužo pasiklausyti pasakojimo, vėliau, dienos pabaigoje drąsiausieji gali pasivaikščioti ant dar karštų žarijų.

 festival-de-animas-de-Becquer-en-Soria-calle-collado

„Fiesta de las Ánimas“ Collado gatvė, Soria

Katalonija

Be jokios abejonės, Katalonijoje šią dieną yra svarbiausia „Fiesta de la Castanyada“, kur žmonės renkasi valgyti keptų kaštonų ir tipiškų to meto saldumynų, tokių kaip kedro riešutų saldainiai.

 

Konkrečiai Sant Feliu Sasserra, mažame Barselonos miestelyje, naktį iš spalio 31-osios į lapkričio 1-ąją miestelis prisipildo raganų, kad tokiu būdu visiems primintų apie tas moteris, kurios kadaise buvo apkaltintos raganavimu. Žudynės ir persekiojimai atkuriami Teatro del Concejo 23 val., tuo metu nuo varpinės nukeliama ragana.

fira-de-les-bruixes-de-sant-feliu-sasserra Raganos šoka Sant Feliu Sasserra

Ekstremadūra

Ekstremadūriečiai šią dieną švenčia su šeima išvykdami į užmiestį ar kaimą, kur kepa kaštonus, valgo džiovintus vaisius ir svarainių pastą bei ruošia granatas su cukrumi.

 

Galicija

Galisijoje 31-osios naktį minima keltų tradicija, vadinama „Samhain“, kuri yra labai panaši į Helovyną, kadangi tradiciškai papuošiami namai ir į moliūgų vidų dedamos žvakės. Kai kuriuose mažesniuose miesteliuose bei kaimeliuose taip pat minima „Magosto“, kai žmonės susiburia su draugais prie laužo valgyti keptų kaštonų ir pasakoti šiurpių siaubo istorijų.

 FOTO-1.-MAGOSTO-EN-GALICIA

„Magosto“ Galicija

Balearų salos

Balearų salose yra paplitusi tradicija, lapkričio 1-ąją savo krikšto vaikams dovanoti saldų rožančių. O konkrečiai Maljorkoje, žmonės dažniausiai patys susisuka į baltas paklodes, kad atrodytų kaip vaiduokliai spalio 31-osios naktį.

 

Chaenas

Begigaro gyventojai kiekvienais metais išeina į gatvę su pilnais puodais košės, kad tokiu būdu paslėptų namų spynas, nes seniau buvo sakoma, kad tai padeda atbaidyti piktąsias dvasias.

 

Saragosa

Spalio 31-oji Trasmozo miestelyje taip pat minima Gustavo Adolfo Bécquer atminimui. Teigiama, kad viena iš jo pasakojamų legendų "La tía Casca" nutiko šiame mieste, vieninteliame atskirtame nuo Ispanijos, kuris, jo teigimu, yra prakeiktas. Taip jie mini „Sielų šviesos“ (isp.la Luz de las Ánimas) šventę, kur nuo pat ankstaus ryto vaikai išeina rinkti moliūgų, o vėliau miestelis žmones džiugina šokiais, laužais, paradais ir raganų eisenomis nuo pat bažnyčios iki kapinių.

 trasmoz luz de las animas

Raganų procesija Trasmoz mieste

Kaip galėjote pastebėti, kiekvienas Ispanijos regionas šią dieną švenčia savaip, tačiau juos visus sieja kažkas labai tipiško ispaniško – susibūrimas su šeima ir draugais skaniai pavalgyti bei kartu praleisti laiką. Iš El Pozo Alimentación siūlome Jums gastronomines rekomendacijas šiai neįprastai dienai: mūsų skanius užkandžius El Pozo „Original“ ir „Diabolo“, puikiai tinkančius skanauti kartu su šeima arba nešiotis kaip užkandį krepšyje, jei ketinate apsilankyti kurioje nors iš mūsų rekomenduotų vietų.

 

snacks fuetec y chorizo

 

Tags: ispanų gastronomija, turizmas Ispanijoje, Ispanijos šventės

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite