Užkandžių „tapas“ kilmės istorija

Sukurta ElPozo on 27 liepa 2022

Pasak Karališkosios ispanų kalbos akademijos, žodis „tapa“ apibrėžiamas kaip nedidelė tam tikro maisto produkto dalis, patiekiamas kaip priedas prie norimo gėrimo. Nors ši tradicija yra kilusi iš Andalūzijos, „tapas“ galima rasti daugumoje Ispanijos barų bei restoranų, ir šiomis dienomis jos yra tapusios vienu iš Ispanijos gastronomijos etalonų. Tačiau, ar kada susimąstėte, kokia tikroji jų kilmė? Skaitykite toliau ir mes Jums papasakosime!

„Tapa“ Ispanijoje – tai nesudėtingai pagaminamas užkandis, patiekiamas su pasirinktu gėrimu įvairiausiuose baruose ar kavinėse, skaičiuojantis kelis šimtus metų apimančią istoriją visoje Ispanijoje ir yra tapęs reprezentatyviu mūsų gastronominės tapatybės elementu. Nepaisant to, nustatyti jo kilmę Ispanijos kulinarijos istorijoje yra sudėtinga, nes laikui bėgant jos koncepcija labai pasikeitė.

Egzistuoja daug skirtingų jo kilmės teorijų. Labiausiai paplitusi yra karaliaus Alfonso X, Išmintingojo, išradimo teorija. Galvojama, kad karalius sirgo rimta liga, greičiausiai podagra, ir teismo gydytojas jam paskyrė vartoti nedideliais kiekiais vyną. Kad išvengtų alkoholio poveikio, regentas valgydavo nedidelį kiekį maisto kiekvieną kartą, kai tekdavo gerti vyną. Ši idėja jam taip patiko, jog karalius nusprendė, kad visi karalystės gyventojai turėtų imti pavyzdį iš jo, kad išvengtų viešo girtavimo. 

Kita teorija apie „tapas“ kilmę kalba apie tai, kad katalikų monarchų laikais buvo problemų su dideliu alkoholio vartojimu ir neatsakingu karietų vairavimu. Kad vairuotojai neišeitų girti ir nekiltų kivirčų, barmenai buvo priversti patiekti taurę vyno ar ąsotį alaus su „tapa“, kurią sudarė lėkštė su šaltu maistu, nesvarbu, ar tai būtų kumpis, sūris, ar kas buvo tuo metu po ranka. Klientai, norėdami gauti šiuos gėrimus, pirmiausia turėjo suvalgyti ant viršaus esančius užkandžius ir tada jau galėdavo mėgautis norimais gėrimais.

Paskutinė kilmės teorija teigia, kad karalius Alfonsas XIII, lankydamasis Kadise, užsakinėjo taurę Chereso vyno. Jam sėdint terasoje pakilo vėjas, ir padavėjui kilo mintis stiklinę uždengti kumpio griežinėliu, panaudojant jį kaip „dangtį“, kad į gėrimą nepatektų dulkės ar smėlis iš paplūdimio. Karalius Alfonsas XIII paprašė pasiaiškinti dėl tokios taurės išvaizdos. Jam ši idėja taip patiko, kad pageidavo, jog kiti jo užsakyti gėrimai būtų atnešti su ta pačia „tapa“.

Žiūrint iš istorinės pusės, Ispanijos tavernose gėrimų patiekimas su užkandžiais savo pradžios istoriją skaičiuoja dar nuo XVII amžiaus ir, tikėtina, kad daug anksčiau, nors pats žodis „tapa“ nebuvo vartojamas.

 

tapas-salami-chorizo-salchichon-elpozo

 

Tags: tapas elpozo, Joninių

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite