Originaliausi Joninių paminėjimo būdai Ispanijoje

Sukurta ElPozo on 10 birželis 2022

Birželio 23-iosios naktį Ispanijoje švenčiamos Joninės. Šią stebuklingą naktį visose šalies miestų aikštėse ir paplūdimiuose yra užkuriami laužai, tokiu būdu paminint vasaros atėjimą. Šiandien norime supažindinti Jus su originaliausiais Joninių paminėjimo būdais Ispanijoje.

Joninių nakties kilmė yra siejama dar su pagonybės laikais, kai apeigų metu šiauriniame pusrutulyje buvo švenčiama vasaros saulėgrįža (nuo birželio 20 iki 23 dienos). Šios apeigos buvo rengiamos trumpiausią metų naktį (birželio 21-ąją dieną) siekiant pagarbinti saulę. Šventės metu buvo uždegamas laužas, kurio tikslas – padėti saulei sezonų kaitos metu ir suteikti jai daugiau energijos. 

Atėjus krikščionybei, Katalikų bažnyčia nusprendė perimti šią tradiciją, pritaikydama ją savo kalendoriui ir sujungdama su šventojo Jono Krikštytojo gimimo švente. Biblijoje birželio 24 diena yra ta diena, kurią Zacharijas, Jono Krikštytojo tėvas, įsakė užkurti ugnį, kad praneštų apie sūnaus gimimą.

 Ši šventė yra minima ne tik Ispanijoje, bet taip pat labai panašiose formose ją galima rasti daugelyje Europos šalių, pavyzdžiui: Anglijoje (Midsummer arba St. John's Eve), Airijoje, Portugalijoje (fogueiras de São João), Norvegijoje (Jonsok), Danijoje (Sankthans), Švedijoje (Midsommar), Suomijoje (Juhannus) arba Estijoje (Jaanipäev).

Ispanijoje per šią šventę tradiciškai yra kūrenami laužai paplūdimiuose ar aikštėse, didžioji nakties dalis yra praleidžiama su ten susirinkusia šeima bei draugais. Vienas iš populiariausių ritualų, atliekamų šią naktį, yra septynis kartus peršokti per užkurtą laužą, kad tokiu būdu ugnis apsaugotų Jus visus likusius metus, arba vidurnaktį išsimaudyti jūroje, kad būtumėte sveiki ir stiprūs.

Kiekvienas regionas išsiskiria savais papročiais, todėl mes norime Jums papasakoti apie pačius įdomiausius ir originaliausius Joninių minėjimo būdus Ispanijoje.

 

 noche san juan-jpg

Barselona

 

Barselonos miesto paplūdimiuose yra kūrenami laužai ir vyksta šventės minėjimas, taip pat ir gatvėse gausu įvairių šou su petardomis bei fejerverkais, keliančių didelį triukšmą iki pat vėlyvo vakaro. Dar viena šio miesto tradicijų – valgyti Coca de San Joan su kremu ir kedro riešutais.

 

Lancharonas (Granada)

 

Šis miestelis, garsėjantis savo šaltinio vandeniu, Joninių naktį pagerbia savo brangiausią turtą. Tad per Jonines yra švenčiamos Vandens lenktynės, kurių metu viso miestelio gyventojai išeina į gatves ir bėga pusantro kilometro su vandens žarnomis, kibirais, buteliais... ir viskuo, kas tik tinka, kad išmaudytų kitus ir save ir taip sutiktų bei pasveikintų vasaros atėjimą.

 

Punta del Hidalgo (Tenerifė)

 

Tenerifės sala Joninių naktį, vadinamą „San Juanito“, švenčia ištaigingai. Punta del Hidalgo mieste prieš sutemstant prasideda procesija su maža šventojo figūra, kuri baigiasi prie jūros Güigo mieste. Žinoma, visuose jos paplūdimiuose netrūksta laužų, fejerverkų, muzikos ir šokių.

 

La Korunja

 

Joninės La Korunjos paplūdimiuose būna kupinos mistikos. Sakoma, kad šią naktį atsidaro durys į pomirtinį gyvenimą (Aléno pasaulį), todėl, siekiant išvaduoti mus nuo piktųjų dvasių, yra uždegami laužai. Kulminacinis festivalio taškas – A Noite da Queima, kai ant Riazoro smėlio kranto uždegamas Joninių laužas, prie kurio būna sustatytos satyrinės skulptūros, simbolizuojančios praėjusiuosius metus.

 

noche san juan españa-jpg-2

Malaga

 

Malagos mieste Joninių naktis alsuoja muzika, koncertais ir šokiais. Šios šventės metu pajūryje tradiciškai susirenka šeima bei draugai ir, leisdami laiką kartu, laukia, kol yra ruošiami laužai, kuriuose vidurnaktį yra deginamos garsiosios „Júas“ – didelės rankomis pagamintos skudurinės lėlės iš antrinių žaliavų.

 

Ciutadella (Minorka)

 

Šimtmečiais šiame Menorkos mieste Joninių dieną buvo rengiamos didelės šventės. Šventė prasideda sekmadienį, vadinamąjį „Dia des Be“, prieš pat Jonines. Tą dieną Junta dels Caixers suburta delegacija lydi Homo des Be, eina miesto gatvėmis ir kviečia kaimynus prisijungti į vakarėlį. 23-ią dieną jie vėl rikiuojasi ant įspūdingų žirgų ir laukia būgnų bei flaviolio garso, kuris skamba antrą valandą dienos, pranešdamas apie lazdyno riešutų mėtymą, šokius ir žaidimus. Šventės kulminacija yra 25-oji diena, kai virš jūros paleidžiamas fejerverkų šou.

 

Zafra (Estremadura)

 

Zafroje Joninių mugė ruošiama dar nuo XIV amžiaus pabaigos. Šios šventės metu miestelio gatvės tarsi atgyja ir tampa puikia viduramžių scena, kurios pagrindiniai veikėjai yra teatras, koncertai ir šachmatai su gyvomis figūromis.

 

Alikantė

 

Joninės Alikantėje yra tarptautinio turistų susidomėjimo sulaukusi šventė. 23-ios dienos metu gatvėse įrengiami visą naktį liepsnojantys „Hogueras de San Juan“ arba „Monumentos“ ir taip pasitinkama vasara. Visa tai kaitaliojasi su gatvės paradais, gėlių aukomis, gastronominiais renginiais ir fejerverkais.

 

San Pedro Manrique (Soria)

 

Šiame Sorijos provincijos miestelyje švenčiamas „Paso del Fuego“. 23-ą dieną priešais Virgen de la Peña iš ąžuolo malkų suruošiamas kvadrato formos laužas, kuris yra kūrenamas iki tol, kol lieka tik žarijos. Vidurnaktį „pasadores“ basi vaikšto per degančias anglis, kartais su kitu žmogumi ant pečių.

 

 

Kaip matote, kiekvienas Ispanijos regionas šią dieną švenčia skirtingai, tačiau juos visus sieja kažkas labai būdingo Ispanijai: susibūrimas su šeima ir draugais skaniai pavalgyti, gerai praleisti laiką kartu bei atšvęsti ir paminėti šią dieną. Iš El Pozo Alimentación siūlome jums paragauti mūsų gastronominių rekomendacijų šiai neįprastai dienai: mūsų skanius užkandžius El Pozo: Original ir Diábolo, puikiai tinkančius ragauti kartu su šeima arba įsidėti į krepšį, kad nepraalktumėte, jei ketinate apsilankyti kažkurioje iš mūsų aprašytų vietų.

 

snacks fuetec y chorizo

 

Tags: tapas elpozo, ispanų festivaliai, Joninių

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite