Kaštonų šventė Castañada ir jos tradicijos

Sukurta ElPozo on 21 spalis 2022

Ispanijoje yra daug tradicijų, susijusių su Visų Šventųjų diena, ir, kaip esame minėję anksčiau, kiekvienas regionas šią dieną švenčia skirtingai. Katalonijos, Aragono, Balearų salų ir Valensijos regionuose kiekvienais metais yra organizuojama šventė jos paminėjimui, vadinama „La Castañada“, kurios metu šeimos nariai bei giminaičiai ir draugai susirenka spalio 31-osios naktį valgyti keptų kaštonų.

Iš kur kilo Castañada tradicija?

 

Kaštonų vaisiai yra labai populiarūs Ispanijos šiaurėje, ypač rudens sezono metu, kai nuimamas derlius. Šios šventės ištakos siekia dar senovinius, per laidotuves atliekamus, aukojimus su pagoniškomis apeigomis, kurių metu būdavo patiekiami ankštiniai augalai, riešutai ir saldumynai bei buvo geriamas Moskatelis – tai vyno rūšis, gaminama iš Muskato vynuogių, kuri taip pat būdavo įtraukiama į laidotuvių krepšelius.

Ši tradicija turėjo simbolinį bendrystės su mirusiųjų sielomis jausmą. Vėliau, jau krikščionybėje, ji buvo perimta ir toliau tęsiama, kadangi buvo tikima, kad už kiekvieną tą vakarą suvalgytą kaštoną viena siela bus išleidžiama iš skaistyklos, todėl juos kepant buvo itin daug meldžiamasi ir kalbamas rožančius.

 

Kaštonus kepanti moteris

 

Šiai šventei labai būdinga simboliška kaštonus kepančios moters figūra. Juos dažniausiai ruošdavo paprastais, šiltais drabužiais ir skarele pasipuošusi senolė, kuri miestų ir miestelių gatvėse pardavinėdavo keptus kaštonus. Kaštonai būdavo skrudinami molinėje krosnyje, apkepinami ir suberiami į laikraščio kūgį, kad tokiu būdu ilgiau išliktų šilti. Šiandien šiuo laikotarpiu vis dar galima rasti žmonių, kurie kepa kaštonus bei jais prekiauja, centrinėse gatvėse bei, žinoma, kur kas modernesniuose kioskuose nei anksčiau.

 

La Castañada šiomis dienomis

 

Šiandien ši tradicija peraugo į linksmą šeimyninį susibūrimą, į kurį spalio 31-ąją - lapkričio 1-ąją artimieji susirenka pavalgyti ir praleisti laiką kartu. Kai kuriuose miestuose rengiamos nedidelės šventės, kuriose visiems dalijami kepti kaštonai.

El Pozo Alimentación siūlome Jums savo gastronomines rekomendacijas šiai neįprastai dienai: mūsų skanius El Pozo: Original ir Diábolo užkandžius, puikiai derančius prie įvairių patiekalų ar taip pat tinkančius kaip užkandis kepant kaštonus su šeima.

 

snacks fuetec y chorizo

 

Tags: tapas elpozo, Serrano kumpio, Joninių

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite