Kaip Karnavalas yra švenčiamas Ispanijoje?

Sukurta ElPozo on 25 kovas 2022

Karnavalas – su krikščionių religija glaudžiai susijusi šventė, įvairiai minima ir švenčiama daugelyje pasaulio šalių. Ispanijoje jis plačiai švenčiamas ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir kiek mažesniuose miesteliuose, garsėjančiuose ir puoselėjančiuose gana skirtingas tradicijas. Ar norite sužinoti, kaip Karnavalas švenčiamas Ispanijoje? Kviečiame skaityti toliau!

Karnavalas buvo minimas nuo senų laikų, jo kilmė siekia dar viduramžius, jis visada buvo siejamas su paskutinėmis dienomis prieš Pelenų trečiadienį, žymintį gavėnios pradžią. Prasidėjus šiam laikotarpiui krikščionys negalėjo organizuoti vakarėlių ir turėjo susilaikyti nuo riebaus maisto, pavyzdžiui, mėsos, vartojimo. Iš čia ir yra kilęs pavadinimas „Carnevale“, reiškiantis „susilaikyti nuo mėsos“.

Dar nuo senų laikų šiai šventei buvo būdingas tam tikras „kontrolės nebuvimas“, kai viskas buvo leidžiama, kai susimaišydavo tarpusavyje visi socialiniai luomai, religijos ir lytys, dėl šios priežasties daugelyje jos minėjimo vietų užsimezgė anonimiškumą užtikrinančių kaukių ir kostiumų dėvėjimo tradicija. Šiomis dienomis Karnavalas turi mažai ką bendro su originalia švente, tačiau šis laikotarpis ir toliau yra siejamas su nesibaigiančiomis linksmybėmis, kai gyventojai pasipuošę įvairiaspalvėmis kaukėmis ir kostiumais išeina į šurmuliuojančias gatves susitikti su draugais bei pasimėgauti skambančia muzika, šokiais ir užsiimti daugybe kitų veiklų, išskirtinai organizuojamų būtent šventės dienomis.

Visame Ispanijos pusiasalyje šis Karnavalas pasižymi labai įvairiais šventimo būdais bei tradicijomis. Žemiau Jums pateikiame keletą iš jų, išsiskiriančių neįtikėtinu originalumu, grožiu ir įspūdingumu.

 

Kadiso karnavalas

carnaval cádiz-jpg Nuotrauka: Ayuntamiento Cádiz

XV amžiaus genujiečių įtaka Kadiso mieste atnešė kaukių ir kostiumų dėvėjimo bei muzikos tradicijas, kas lėmė labai greitą šio festivalio išpopuliarėjimą, kol galiausiai jis tapo vienu didžiausių ir populiariausių karnavalų visoje Ispanijoje, pritraukiančiu tarptautinį turistų dėmesį. Taip pat karnavalas buvo įtrauktas į Ispanijos nematerialios kultūros paveldo sąrašą.

Šiam karnavalui būdingas ironiškas ir linksmas aspektas, kai gatvės, pilnos pasipuošusių žmonių, susibūrusių į trupes, chorus ir chirigotas, pasitelkiančių satyrą ir ironiją, kalba apie šių dienų aktualijas. Karnavalo metu Kadiso miesto „Gran Teatro Falla“ kasmet organizuoja Karnavalo grupių konkursą.

 

Tenerifės karnavalas

carnaval tenerife-jpeg  Nuotrauka: Ayuntamiento Cádiz

Tenerifės salos sostinėje švenčiamas Tenerifės karnavalas, kuris po Rio de Žaneiro karnavalo laikomas antruoju pagal svarbą. Ši šventė, kuri taip pat kiekvienais metais sulaukia tarptautinio turistų dėmesio, buvo įtraukta į Ispanijos nematerialiosios kultūros paveldo sąrašą. Šis karnavalas yra kiek panašesnis į Brazilijos karnavalą, kur gatvės prisipildo vietinių gyventojų ir miesto svečių šurmulio nuo pat karnavalo atidarymo pradžios iki pat jo uždarymo paskutinėmis dienomis, čia skamba muzika ir linksminasi išskirtiniais, spalvingais bei akį traukiančiais kostiumais persirengę jo dalyviai.

Garsiausias jo konkursas – festivalio karalienės rinkimų ceremonija, kurios metu kandidatės rikiuojasi į sceną, vilkėdamos grandiozinius, neįtikėtinų fantazijų įkvėptus kostiumus, kartais sveriančius daugiau nei šimtą kilogramų.

 

Erelių karnavalas carnaval aguilas-jpeg

 Nuotrauka: Ayuntamiento Águilas

Águilas karnavalas (Mursija) yra dar vienas iš karnavalų, sulaukiančių tarptautinio turistų dėmesio kiekvienais metais. Per šį spalvingų paradų, konkursų ir įspūdingų kostiumų kupiną festivalį išsiskiria dvi pagrindinės tradicijos: kaskaronų (spalvingais popierėliais įdaryti kiaušiniai) mėtymas ir „cuerva“ gėrimas, kuris, pasak jį išbandžiusiųjų, padeda pažadinti karnavalo dvasią.

 

Xinzo de Limia karnavalas

Carnaval de Xinzo de Limia -jpeg  Nuotrauka: Ayuntamiento Ximo de Limia

Galisijoje šio karnavalo minėjimas yra šiek tiek kitoks nuo prieš tai aprašytųjų, čia daugiau dėmesio yra skiriama istorinei tradicijai, kuri atsiskleidžia per vadinamąjį „peliqueiros“ paradą. Šio parado metu žmonės užsidengia veidą medine kauke, dekoruotą ryškiomis spalvomis, ir prisisega diržą su mažais varpeliais. Xinzo de Limia miestelyje karnavalas pasižymi ilgiausia šventimo trukme lyginant su visais kitais karnavalais, organizuojamais visoje Ispanijoje. Jis prasideda tris sekmadienius prieš karnavalą, Fareleiro sekmadienį, ir baigiasi Piñata sekmadieniu.

 

Sitgeso karnavalas

Carnaval-Sitges--jpeg  Nuotrauka: Ayuntamiento Sitges

Sitgeso karnavalas per 7 šventės dienas su maždaug 50 papuoštų važiuojančių konstrukcijų eisenoms ir 3000 dalyvių kiekvienais metais sulaukia daugiau nei 300 000 lankytojų. Karnavalo dienomis miestas virsta nenutrūkstamu vakarėliu, kuriame jaunimas ir suaugusieji puošiasi ir išeina į gatves šokti ir švęsti. Du populiariausi jo renginiai yra „Desfile del Libertinaje“, ryškus ir jausmingas pasirodymas, kuriame dalyvauja drąsiausieji dalyviai egzotinėje karnavalo eisenoje, ir „Desfile del Exterminio“ paradas, kuris pažymi karnavalo pabaigą su įspūdingomis eisenomis, kostiumais ir daugybe linksmybių bei gyvai grojančių muzikos grupių.

 

Visoms šioms šventėms būdinga tai, kad jos baigiasi kiek keista Sardinių laidojimo tradicija. Paskutinę iškilmių dieną į gatves išnešama didžiulė iš skudurų ar papjė mašė (isp. papel maché) pagaminta sardinė, kuri galiausiai sudeginama didžiuliame lauže. 

Žinoma, jei atvykstate pasimėgauti ir pažinti šią nuostabią ispanų kultūros dalį, nepamirškite, kad energiją pasikrauti tarp švenčių Jums gali padėti mūsų gaminami produktai, rekomenduojame pasigaminti skanių ir sočių sumuštinių su serrano kumpiu, saliamiu, chorizo ​​ar fuet dešra, šviežiais pomidorais ir alyvuogių aliejumi. Taip pat siūlome paragauti tipiškus ispanų gastronomijos patiekalus, tokius kaip troškinys, kumpio kroketai ar bulvių omletas.

 

el-pozo-tapas-several

 

Tags: tapas elpozo, ispaniška virtuve, ispanų festivaliai, karnavalas

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite