Ispaniškas kumpis per Kalėdas

Sukurta ElPozo on 20 gruodis 2021

Nors Ispanijoje kumpį valgome kiekvieną dieną ištisus metus, tačiau per Kalėdas pastebima, kad jo vartojimas dar labiau išauga. Norite sužinoti kodėl? Netrukus Jums papasakosime.

Kalėdos tai nuostabus, šventinis laikotarpis, kai daugiausiai laiko stengiamės skirti savo šeimai, artimiausiems draugams ir bičiuliams, o Ispanijoje dauguma iš šių susibūrimų vyksta visiems susirinkus prie vaišių stalo. Taip kaip tradiciškai kiekvienais metais skanaujame turoną per Kalėdas, taip pat ir Kūčių vakarienė čia yra neįsivaizduojama be kumpio lėkštės.

Ši tradicija valgyti kumpį per kalėdinį laikotarpį, pasak istorikų, yra pagoniškos kilmės. Germanų tautos dar IVa. prieš Kristų artėjant žiemai metų pabaigoje minėdavo „Julės“ šventes, kurios visų pirma buvo skirtos vaisingumui, derliui, taip pat protėviams, draugams, kurių nėra šalia, atminti ir, žinoma, šeimai bei artimiesiems. Ji visada buvo minima susibūrus visiems aplink didžiulį stalą, nukrautą įvairiausiomis vaišėmis ir dekoracijomis.

Šios šventės metu vykdavo šerno aukojimo ceremonija skandinavų dievui Frey, kuris buvo laikomas derliaus ir vaisingumo dievu. Šia ceremonija buvo tikėtasi ne tik jį pagarbinti, bet ir sulaukti gerovės ateinančiais metais. Tokiu būdu po šių apeigų, šerną buvo galima panaudoti šventėje, o vienas iš geriausių jo panaudojimo būdų buvo kumpio gamyba.

Po daugelio metų priėmus krikščionybę ir siekiant šią pagonišką šventę paversti kiek labiau krikščioniška, kumpio vartojimas buvo dar labiau skatinamas naudojant jį kaip gausos simbolį tokią svarbią dieną kaip ši.

Akivaizdu, kad ir kokia būtų autentiška šios tradicijos kilmė, Ispanijoje per Kalėdas ir per Naujuosius Metus ant mūsų stalų negali trūkti aukštos kokybės kumpio. Kviečiame taip pat ir Jus prisijungti prie mūsų tradicijos ir šventes sutikti su ispaniškuoju ElPozo kumpiu!

Tags: ispanų gastronomija, turizmas Ispanijoje, Ispanijos šventės

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite