Ispanijos Didžioji savaitė. Sevilijos mugė ir kitos populiarios balandžio mėnesio šventės

Sukurta ElPozo on 21 balandis 2021

Jei kalbėsime apie ypatingus balandžio mėnesio renginius, galime Jus patikinti, kad vieni iš svarbiausių yra šie: Ispanijos Didžioji savaitė (isp.Semana Santa - Šventoji savaitė) su užsidegimu švenčiama daugelyje Ispanijos regionų bei balandžio mėnesį rengiama Sevilijos mugė (isp.la Feria de Abril de Sevilla) – viena populiariausių ir svarbiausių tarp vietinių, taip pat kiekvienais metais ši mugė pritraukia itin didelį žiniasklaidos dėmesį. Kita vertus, šį mėnesį yra dar ir daugiau vertų paminėti švenčių, kurias taip pat trumpai aptarsime pabaigoje.

semana-santa-spain-el-pozo


Didžioji savaitė Ispanijoje

Didžioji, arba Šventoji, savaitė švenčiama praktiškai kiekviename Ispanijos kampelyje, tai didžiausia ir bene svarbiausia daugumoje Ispanijos miestų ir miestelių minima šventė. Ji yra įrašyta į tarptautinio turistų susidomėjimo sulaukusių švenčių sąrašą tokiuose miestuose kaip Malaga, Sevilija, Avila, Kuenka, Zamora, Alikantė, Mursija, Kaseresas, Salamanka bei dar daugelyje kitų.

Didžiosios savaitės Ispanijoje metu galite grožėtis nesuskaičiuojamomis procesijų eisenomis, kurios iškilmingai minimos pagrindinėse miestų gatvėse ir aikštėse. Kiekvienas šiose procesijose žengtas žingsnis (isp.paso) simbolizuoja Kristaus, Mergelės Marijos ir kitų šventųjų kančias. Visa procesija ir vieno bei kito žingsnio išreiškimas, jų vaizdavimas ir perteikimas priklauso nuo kiekvienam regionui būdingų apeigų tradicijų. Pavyzdžiui, šiaurinėje šalies dalyje ši ceremonija yra labiau išgyvenama per prisiminimus, praeities įvykius, o pietinėje dalyje labiau vyrauja įspūdingos eisenos, pritraukiančios gausias minias, kurios jas stebi gatvėse bei balkonuose ir kartu lydi visą procesijų eiseną.

 

feria-abril-seville-el-pozo


Balandžio mėnesio mugė Sevilijoje (isp.Feria de Abril en Sevilla): muzika, šokiai ir daug ispaniškos virtuvės patiekalų

Balandžio mėnesio mugė yra viena iš populiariausių šalyje, kiekvienais metais pritraukianti nemažai susidomėjusių bei kurios jokiu būdu nepraleidžia vietiniai. Dėl šios priežasties didžiosios savaitės metu Sevilija yra papuošiama gėlėmis, žibintais ir lemputėmis, tuo tarpu jos gyventojai puošiasi tradiciniais kostiumais, tokiais kaip faralai (isp.faralaes) ar flamenko kostiumai, važinėja dekoruotomis karietomis ir vežimais. Per šią savaitę mugei skirtoje aikštėje įrengiami šimtai palapinių ir stendų, kad tiek vietiniai, tiek miesto svečiai galėtų mėgautis tradicine muzika ir šokiais, tokiais kaip sevilijanas (isp.sevillanas) ir flamenko.

Ir, žinoma, nesuskaičiuojama gausybė vietų, siūlančių paragauti įvairiausius patiekalus. Visą dieną galėsite degustuoti užkandžius (isp.tapas) su kumpiu, su chorizo dešra, su salchichón dešra, paragauti nepaprastai skanaus nedidelio sumuštinio (isp.serranito) su nugarine ir serrano kumpiu ir, žinoma, kiaušiniai – paruošti a la flamenca stiliumi su kumpiu ir chorizo dešra. Taip pat chorizo al infierno, pupos su kumpiu (isp.habas con jamón), tortilija su chorizo dešra, las migas ir dar daugiau.

 

tapas-spain-el-pozo

tapas-elpozo-jamon-chorizo-salchichon


Svarbiausios šventės Ispanijoje balandžio mėnesį

Kaip jau minėjome iš pat pradžių, be Didžiosios savaitės ir Sevilijos mugės, balandžio mėnesį taip pat yra rengiama daug kitų tradicinių švenčių, iš kurių daugelis yra labai svarbios vietiniams ir nuolat susilaukančios didelio ten gyvenančių bei iš kitų Ispanijos regionų atvykstančių turistų susidomėjimo. Toliau išvardinsime labiausiai žinomas, tokias kaip pavyzdžiui:

  • Aistros paslaptis (isp.Misterio de la Pasión), Cerveda, Lerida
  • Maurai ir krikščionys (isp.Moros y Cristianos), Bañeres, Alikantė
  • Las Mondas de Talavera de la Reina ir alyvmedžio šventė, Toledo
  • Romería de Nuestra Señora de la Cabeza, Anducharas, Chaenas
  • Romería de San Marcos, Tegestė, Kanarų salos
  • Ir viduramžių šventės šv.Jurgio dienos proga, balandžio 23 dieną, Oropesa, Toledo ir Montblankas, Taragona.

Be to, atkreipkite dėmesį, kad šv. Jurgio, dieną taip pat sutampančią su Tarptautine knygų diena, Katalonijoje labai populiaru švęsti Sant Jordi (katalonų kalba) ir tokiu būdu pagerbti šios bendruomenės globėją, šią dieną vietiniai mini dovanodami knygas ir rožes.

 

Galiausiai norėtume pabrėžti, kad šiuo metu dėl susiklosčiusios situacijos, daugumoje savivaldybių kaip prevencinė priemonė šventės buvo visiškai atšauktos, taip pat patys gyventojai geranoriškai ragina laikytis nustatytų normų ir nerengti didelių susibūrimų, kol situacija nepagerės.

Tags: Ispanijos tradicinė virtuvė, ispanija, ispanų gastronomija, turizmas Ispanijoje

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite