Duona su pomidoru ir serrano kumpiu – vienas iš populiariausių pusryčių pasirinkimų Ispanijoje

Sukurta ElPozo on 28 gegužė 2020

Jei Jūs neliekate abejingas ispaniškam serrano kumpiui, mes Jums siūlome išbandyti vieną iš ne tik populiariausių, bet tuo pačiu ir sveikiausių pusryčių pasirinkimų: duona su šviežiu pomidoru ir serrano kumpiu bei su keliais lašais ypač tyro alyvuogių aliejaus ir, žinoma, kartu su stikline sulčių ar kavos puodeliu. Paprasta, bet nepaprastai skanu!

Ši nuostabi kombinacija, dar kitaip gerai žinoma kaip Viduržemio jūros dietos pusryčių derinys, yra itin dažnai ruošiamas įvairių regionų - Andalūzijos, Katalonijos, Valensijos, Balearų ir Mursijos - virtuvėse. Šis gardus užkandis paprastai yra vadinamas duona su pomidoru (isp.pan con tomate), taip pat pa amb Tomàquet arba dar yra labai plačiai vartojamas kitas (nors ir netaisyklingas) pavadinimas: pan tumaca.

Skanūs ir tuo pačiu sveiki pusryčiai: šis duonos, pomidorų, serrano kumpio ir alyvuogių aliejaus derinys, prisotintas angliavandenių, mononesočiųjų riebalų rūgščių, karotinų, baltymų bei mineralų, duos pakankamai energijos naujai dienos pradžiai. Išskirtinį skonį šiems pusryčiams suteikia serrano kumpis, kuris, be to, kad pasižymi gera maistine verte, turi dar ir daugybę įvairiausių mineralų, baltymų ir kalcio.

 pan_con_tomate_jamon_serrano

 

Duonos su pomidoru ir kumpiu atsiradimo istorija

Iš pradžių šis derinys buvo laikomas tradiciniu šiltojo metų laikotarpio, daugiausia vasaros, patiekalu. Tai buvo įprastas valstiečių užkandžių pasirinkimas pavakariams, kad labai nepraalktų iki vakarienės. Kaimuose buvo gaminama ypač daug duonos gaminių, todėl, kai duona pastovėdavo ir pradėdavo kietėti, valstiečiai įtrindavo šiek tiek pomidoro į ją ir tokiu būdu ji sudrėkdavo bei suminkštėdavo. Šiandien įprastas dalykas tai daryti su paskrudinta duona.

Iki šiol nėra žinoma tiksli šio pusryčių derinio kilmė. Spėliojama, kur jis pirmiausia galėjo atsirasti: Mursijoje, Andalūzijoje ar Katalonijoje. Aišku yra tik tai, kad populiariausias šių pusryčių ar užkandžio pavadinimas yra vartojamas Katalonijoje - „pan tumaca“.

pan_tomate_jamon

tostada-tomate-jamon 

Paprastas paruošimas – itin gardus derinys

Nors pats šių pusryčių pagaminimas yra ganėtinai nesunkus, yra keletas būdų, kaip jį paruošti, atsižvelgiant į gyvenamąją vietą ir, žinoma, kiekvieno skonį.

  • Populiariausias pasirinkimas: perpjaukite pomidorą per pusę ir atsargiai jį paskleiskite ant duonos (taip yra ruošiama garsioji „pan tumaca“). Patariama pomidorą šiek tiek įtrinti į duoną, taip pat galima jį supjaustyti labai plonais griežinėliais.
  • Rekomenduojame Jums užpilti šlakelį ar kelis lašelius tyro alyvuogių aliejaus ant duonos riekelės, ant pomidoro ar ant abiejų, žinoma, atsižvelkite į kiekvieno skonį.
  • Duoną supjaustykite riekelėmis, pusryčiams ją yra įprasta paskrudinti, o užkandžių metu – ne.
  • Kumpį uždėkite gaminimo pabaigoje. Supjaustykite jį itin plonais, bet dideliais griežinėliais arba nedideliais gabaliukais.
  • Taip pat jei Jūs mėgstate šiek tiek aštresnius patiekalus, rekomenduojame įtrinti į duoną česnako skiltelę, tai suteiks šiam deriniui papildomo stipresnio skonio. 

 

Taip pat Elpozo alimentación rekomenduoja Jums išbandyti šiuos užkandžius su mūsų serrano kumpiu, pasižyminčiu išskirtine kokybe, nepriekaištingai supjaustytu plonais griežinėliais, kad galėtumėte pasimėgauti šių tobulų pusryčių ar užkandžių kombinacijos, taip būdingos Ispanijos gastronomijai, ypatingu skoniu.

Norime Jums priminti, jog šiame tinklaraštyje taip pat galite rasti skrudintos duonos su pomidoru ir serrano kumpiu detales.

Kitas šių pusryčių galimas variantas yra su mūsų nepakartojamu fuetec:

 fuetec_tostada_tomate

 

Galiausiai, norėtume pakomentuoti, kad nors ir yra įprasta šiuo deriniu mėgautis pusryčių metu, taip pat jis idealiai tinka kaip užkandis ant nedidelių skrebučių ar vieno kąsnio sumuštinukų su taure gero vyno.

 

Parsisiųsti produktų katalogą

Tags: jamon serrano, Serrano kumpio, ispanų gastronomija, ispaniškos gastronomijos produktais

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite