Alyvuogių aliejaus pažintiniai maršrutai „oleoturismo“ lapkričio mėnesį

Sukurta ElPozo on 16 lapkritis 2022

Alyvmedžiai ir alyvuogių aliejus visada turėjo svarbią sąsają Viduržemio jūros baseino kultūrose. Šiandien Ispanija yra išsiveržusi į priekį užimdama svarbią pirmąją vietą pasaulyje tarp alyvuogių aliejaus gamintojų bei galinti pasigirti beveik 340 milijonų čia augančių alyvmedžių. Aliejaus malūnai, tradiciniai kaimo būstai, ūkiai ir senovinės vilos, kurios yra pasiskirsčiusios po visą pusiasalį nuo Andalūzijos iki Estremadūros, Kastilijos-La Mančos, Katalonijos, Valensijos regiono ir Aragono. Tokiu būdu šis alyvuogių aliejaus pažinimą skatinantis turizmas tapo plataus spektro šalies turizmo dalimi, siūlančia jo lankytojams nepakartojamus potyrius atskleidžiant visas geriausiai pasaulyje vertinamo aliejaus paslaptis.

Alyvuogių aliejus Andalūzijoje

Andalūzijos regione yra auginama daugiausia alyvmedžių, iš kurių išgaunamas alyvuogių aliejus. Tarp daugybės turistinių užsiėmimų yra siūloma apžiūrėti ūkį arklio vežimu, išmokti rinkti alyvuoges, mėgautis autentiškais andalūzietiškais pusryčiais ar pikniku, į kurį yra įtraukti tradiciniai Andalūzijos produktai ir netgi suteikiama galimybė pasirūpinti savimi mėgaujantis SPA bei atpalaiduojančiais masažais ir įvairiomis procedūromis su alyvuogių aliejumi.

Úbeda mieste, Chaene, galite rasti „Olivar y Aceite“ interpretacijos centrą su prezentacijomis ir parodomis, kuriose paaiškinamas visas alyvuogių aliejaus atsiradimo procesas nuo Antikos laikų iki pat šių dienų, taip pat „Espíritu Santo“ ūkis siūlo prisidėti ir paremti alyvmedį 70 eurų ar daugiau (įteikiamas sertifikatas, alyvmedžio koordinatės, nuotrauka, prijuostė ir keli ypač tyro alyvuogių aliejaus buteliai dovanų).

Ronda miestelyje, Malagoje, „LA Organic Experience“ organizuoja įvairias degustacijas, ekskursijas su gidu ir suteikia galimybę paviešėti „Los Azules“ sodyboje, kurios keturis kambarius suprojektavo pats Philippe Starck.

 

Alyvuogių aliejus Estremadūroje

Estremadūros regione taip pat daug dėmesio skiriama alyvuogių aliejaus gamybai. Šis regionas išsiskiria su daugiau nei 130 malūnų, be to, galite apsilankyti degustacijų mokykloje ar specializuotoje aliejaus parduotuvėje, kurioje rasite daugiau nei 150 aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus rūšių bei turėsite galimybę patys pasigaminti aliejų, išsivirti muilą ar prisijungti prie daugybės kitų užsiėmimų. 

Yra siūlomi du alyvuogių aliejaus pažinimo maršrutai, iš kurių abiejuose galėsite pasimėgauti gastronomija ir pasinerti į platų aliejaus malūnų pasaulį: „Gata Hurdes“ alyvuogių aliejaus kelias ir „Monterrubio de la Serena“ maršrutas. Be to, daugelyje miestelių yra organizuojami susibūrimai ir mugės, kuriose visas dėmesys, žinoma, yra skiriamas alyvuogių aliejui.

 

Alyvuogių aliejus Kastilijoje-La Mančoje

Kastilijoje-La Mančoje galite aplankyti daugybę ekologiškų alyvmedžių giraičių, taip pat kaimeliuose gausu įvairių dizainerių kurtų apgyvendinimo vietų, kuriose galėsite mėgautis ypatinga viešnage ir prisidėti prie alyvmedžių derliaus nuėmimo savomis rankomis.

Ekologinis ūkis „La Oliveta“, esantis Malagón (Ciudad Real), siūlo ekskursijas su gidu po šį ūkį ir romėnišką Alcázar de San Chuano vietą, kur yra saugomas torkuliariumas (alyvuogių aliejaus malūnas). Kitas variantas – pradėti maršrutą nuo alyvuogių aliejaus muziejaus ir Molino del Medio kaimo namų, Robledillo de Gata kaimelyje, vadinamų vienu gražiausių šiame regione.

  

Alyvuogių aliejus Katalonijoje

Katalonijos regiono pietuose sutelkta dauguma pasėlių. Čia galėsite išbandyti senovinių alyvmedžių kelią – maršrutą, kuris leis aplankyti daugiausia pasaulyje išlikusių senovinių alyvmedžių vienu metu ir pasimėgauti geriausia ispanų virtuve per aliejaus degustacijos meniu viename iš restoranų, galinčių pasigirti dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis.

 

Alyvuogių aliejus Aragone

Aragonas yra dar vienas iš didžiausių alyvuogių aliejaus gamintojų Ispanijoje. Ten galėsite rasti aukštos kokybės alyvuogių aliejų spaudžiančių malūnų ir išskirtinių ūkių. Čia galėsite mėgautis degustacijos seansais, susipažinti su įvairiais aliejais ir atrasti ispanišką maistą bei Aragono skonį, arba aplankyti 1735 m. pastatytą aliejaus malūną, kuris buvo vėliau paverstas į senovinį viešbutį „Cresol“. 

 

Alyvuogių aliejus Valensijos regione

Šiame, šalies rytuose esančiame regione, galėsite praleisti dieną alyvmedžių apsuptyje, tyrinėti senovinius kraštovaizdžius, sužinoti daugiau apie alyvmedžių auginimą bei užfiksuoti jų svarbą kultūros atžvilgiu. Valensijoje siūlomos veiklos nepaliks nuobodžiaujančių, kadangi jos yra skirtos visoms amžiaus grupėms: apsilankymai aliejaus gamyklose, dviračių maršrutai, teminiai takai, apgyvendinimas kaimo vietovėse, poilsis gamtoje, teminiai meniu ir degustacijos, skirtos paragauti nuostabaus alyvuogių aliejaus unikalioje aplinkoje, taip būdingos Viduržemio jūros pakrantėms.

 

Garantuojame, kad šie siūlomi maršrutai ir pažinimo keliai padės susipažinti su alyvuogių aliejaus kultūra Ispanijoje, atrasti bei pasimėgauti kitokiomis patirtimis, kurios nustebins ir nepaliks abejingų. Iš „ElPozo“ rekomenduojame pasimėgauti alyvuogių aliejumi namuose, pasigaminti skanų skrebutį su šlakeliu alyvuogių aliejaus, šviežiu pomidoru ir „ElPozo“ serrano kumpiu, pasižyminčiu išskirtine kokybe, nepriekaištingai supjaustytą itin plonais griežinėliais, leidžiančiais pasimėgauti ypatingu jo skoniu.

 

tapas-jamon-elpozo

 

Tags: tapas elpozo, Serrano kumpio, turizmas Ispanijoje

 
 

Esate pardavėjas? Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio.

 
Prisijunkite prie mūsų prekybos tinklaraščio

Užprenumeruokite